На гостини до Антіна Львовича Лотоцького (до 140-річчя від дня народження письменника)

       Донедавна ім’я визначного, талановитого і надзвичайно плідного письменника, журналіста, видавця, педагога і громадського діяча Антіна Лотоцького було маловідоме сучасному читачеві.

       Народився Антін Лотоцький 13 січня 1881 року в с. Вільховець поблизу Бережан, у сім’ї галицького педагога і письменника Лева Лотоцького. Батько мав безпосередній вплив на розвиток творчих здібностей сина, тому літературний талант Антіна виявився дуже рано. Ще під час навчання в Бережанській гімназії, разом із братом Володимиром юнак видавав гумористичний журнал «Небилиці».

        Перші його твори побачили світ, коли він був студентом. У 1936 році видавництво «Сині дзвіночки» у Рогатині видало його «Малу граматику української літературної мови». Та справжня слава прийшла до нього після виходу у світ чотирьох томиків «Історії України для дітей».

         А. Лотоцький співпрацював із дитячим часописом «Світ дитини», де започаткував курс англійської мови для наймолодших читачів під рубрикою «Всі вчимося англійської мови», а також постійну сторінку «Казки дідуся Тараса», де у казковій формі розповідав біографії популярних письменників та артистів. Опублікував цикл краєзнавчих оповідань «Славко намандрівках», друкував свої історичні оповідання, якими зачитувались не лише діти, а й дорослі. Свої твори письменник підписував псевдонімами «Вуйко Тонцьо», «Я. Вільшанко», «Тото-Долото», «Лотан», «Само собою не Руданський» та іншими.

         Серед найвідоміших творів письменника — «Смертне зілля», «Руслан і Либідь», «Було колись на Україні», «Княжа слава», «Михайло-семиліток».

         Переходьте за посиланням http://surl.li/jfwm  та читайте твори письменника.

Залишити відповідь