«І обнялися береги одного вічного народу»

      22 січня в Україні відзначається величне національне свято – День Соборності України. Саме в цей день 1919 року над святковою синьо-жовтою Софійською площею лунало величне: «Віднині зливаються в одне ціле віками розділені частини України —Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна — в одну Велику Україну». Так було проголошено про Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

       Однак війна не дала реалізувати Акт Злуки. Більшу частину Західної області УНР окупували польські війська, Північну Буковину – румунські, Закарпаття відійшло Чехословаччині.

       Не зважаючи на усі перешкоди, ідея соборності продовжувала жити в українських душах, і 22 січня 1990 року мільйони українців, узявшись за руки, вийшли на головні автомобільні магістралі та об’єднались у безперервний живий ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва.

        Вперше на державному рівні День Соборності України почав відзначатись із 1999 року відповідно до Указу Президента, «враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави».

        Святкуючи ДеньСоборності України, ми нагадуємо про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель!

         Важливій події української історії присвячені книжкові виставки «Україна. Соборність. Єдність» та «І обнялися береги одного вічного народу» у Центральній дитячій бібліотеці.

Залишити відповідь