Голокост: невиплакані сльози

       Голокост – це страшне і нелюдське явище, що призвело до умисного знищення євреїв та представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини. Жертв знищували лише за етнічну приналежність і вважали їх неповноцінними, шкідливими.

         В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто, широкомасштабно і цинічно, суспільство ще не падало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї і злочинне замовчування, які супроводжували весь цей жах, не давали тоді повною мірою усвідомити справжній стан речей, і це сумно.

          Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається 27 січня: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

           Україна приєдналася до відзначення цієї скорботної дати у 2012 році. Після  окупації території нашої держави нацисти розгорнули широку мережу гетто, а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України було повсюдними. Фактично в кожному районному центрі, у кожному великому селищі є свій «Бабин Яр».

            У цей день скорботи і пам’яті ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати…

             Трагічній даті присвячена виставка у відділі обслуговування учнів 5-9 класів ЦДБ «Голокост: невиплакані сльози». Представлена на ній  література допоможе дізнатися про ті жахливі часи.

            За книгою Джона Бойна «Хлопчик у смугастій піжамі» знято однойменний фільм, можете переглянути його за посиланням: https://cutt.ly/lj4KQRH

Залишити відповідь