Дивовижні сучасні бібліотеки

Щорічно в перший понеділок жовтня відзначається Всесвітній день архітектора. В цей день фахівці у всьому світі збираються на конференції, розглядають проблеми архітектурної освіти, влаштовують творчі дискусії.

А ми в свою чергу долучимось до святкування цього дня по-бібліотечному!

Пропонуємо тобі переглянути, які цікаві бібліотеки створили талановиті архітектори. Це цілі медіакомплекси і громадські простори, в яких можна не лише погортати книгу, але і провести час з друзями, відвідати виставку або пограти у відеоігри. Готовий? Тоді просто зараз відкривай цікаві факти про сучасні бібліотечні простори.

Бібліотеку Біньхай (Китай) можна по праву назвати унікальним витвором сучасної архітектури. Будівля має сферичну форму, з внутрішньої сторони вона до стелі наповнена хвилеподібними, набігаючими одна на одну, книжковими полицями. На п’яти поверхах бібліотеки розташовані безліч читальних залів, зон відпочинку, офісів і навіть терас для приємного дозвілля.

У медіабібліотеці в Тьонвилі (Франція) крім традиційних читальних залів є нові моделі просторів – так звані «бульбашки», в яких розмістилися більш камерні зони – мовні класи, місця для ігор, кімнати для читання вголос і так далі. Вони немов кокони, в яких можна почувати себе більш відокремлено.

Будівлі бібліотеки в Медельїні (Колумбія) розташувалися на вершині гори. Ці три «граніти науки», окрім читальних залів і книгосховищ, вмістили в себе культурні центри і сучасні інтерактивні системи. Дістатися до бібліотеки можна досить незвичайним чином – канатною дорогою.

Бібліотека в Ліюань (Китай) є дивовижним простором, що гармонійно вписався в природне середовище. Фасад бібліотеки оформлений прутиками дерев, які місцеві жителі збирають в околицях і використовують як паливо, і нове застосування такого екоматеріалу в якості облицювання стало відмінним рішенням. Будівля повністю засклена, і це дає багато дуже потрібного природного світла (у бібліотеці немає електрики), а також візуального простору, незважаючи на зовсім невелику площу.

Бібліотека в Джилонзі (Австралія) має унікальну сферичну конструкцію, що нагадує печеру із сталактитами. У заскленій стіні відображається розташована поруч паркова зона і таким чином будівля візуально зливається з природою. На восьми поверхах бібліотеки, окрім бібліотечних приміщень, розташувалися кав’ярні, виставкові простори та архів.

Вуличні бібліотеки в Нью-Йорці (США) розраховані тільки на одного читача і близько 40 книг. Вони створені для того, щоб  дати можливість жителям відпочити від скаженого ритму життя в мегаполісі, повернути інтерес до паперових книг. Цікаво, що ідеї маленьких бібліотек поширилися по всьому світі. Вони з’явилися в переобладнаних телефонних будках, автобусних зупинках і навіть в громадському транспорті.

Перша у світі «населена скульптура» є одним з корпусів бібліотеки Луі Нюсера (Ніцца, Франція). Автори ідеї спроектували унікальну голову, що миттєво стала однією з пам’яток Ніцци. На жаль, доступу до «мозку» у звичайних відвідувачів немає – в статуї розмістилися адміністрація бібліотеки, розташованої в сусідній будівлі з більше традиційною архітектурою.

Залишити відповідь