РОМАНТИЧНІ МРІЇ ВІВАЛЬДІ

(до 345-річчя від дня народження А.Л.Вівальді)

4 березня 1678 року у Венеції народився славетний італійський композитор Антоніо Вівальді. Його батько Лучіо Вівальді був досить відомим музикантом. Саме він прищепив синові любов до музики і він же став його першим учителем.

Точно не відомо, в якому віці Вівальді-молодший почав складати музику. Найбільш ранні з його творів, що збереглися до наших часів, були написані ним в тринадцять років.  

У вересні 1703 року Антоніо став вчителем скрипки у сирітському притулку для дівчат при церкві Ла П’єта у Венеції. Вівальді тоді було лише 25 років.  Саме там протягом наступних тридцяти років він написав більшість своїх великих творів. Пізніше там же він зайняв місце диригента. Вівальді умів добре співати і крім музики викладав вокал.

Слава видатного оперного композитора швидко шириться не тільки в Венеції, а й в інших містах Італії та країнах Європи.

 Вівальді розпочав свою кар’єру як оперний композитор у  1713 році, написавши триактову оперу «Оттон на віллі».

У 1723році всесвітньо відомі «Чотири пори року»  справили незабутнє враження на слухачів своєю шаленою пристрастю і новаторством.

Насолодитися романтичною музикою Вівальді можна за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=g1hEszuZ4lo  

На піку своєї кар’єри Вівальді отримав визнання від європейської знаті й королівської сім’ї. Серенада «Глорія та Ігоменей» була виконана у 1725 році у Венеції на святкуванні шлюбу Людовика XV. Наступного року було написано другу серенаду — «Святкова Сена», прем’єра якої відбулась у посольстві Франції на честь святкування народження французьких королівських принцес —Генрієтти та Луїзи Елізабет.

  Знаменитий при житті, на схилі віку Антоніо Вівальді був забутий публікою. Він помер самотнім у Відні 28 липня 1741 року, і лише через багато років до нього знову повернулася заслужена слава.

Залишити відповідь