Джеймсу Крюсу – 95 років

 «…Дитячий письменник …

 повинен бути і залишатися…

дитиною, довічною дитиною».

Дж.Крюс

Джеймс Крюс – один з найбільш відомих дитячих письменників Німеччини. Він народився на маленькому кам’янистому острові у Північному морі — Гельґоланді. Замолоду хотів стати вчителем, але війна перервала навчання. Уже після поразки нацизму йому вдалося здобути педагогічну освіту, але зайнявся він не вчителюванням, а письменництвом. Крюс став професійним дитячим літератором: саме у дітях він вбачав гарантію порятунку гуманізму.

Його літературна спадщина різноманітна і включає майже всі жанри дитячої літератури: повісті для дітей та підлітків, тексти до книжок-картинок, вірші, радіоп’єси, лібрето, статті для дитячих журналів і шкільних підручників. Деякі зі своїх творів Крюс проілюстрував сам. Виступаючи в телевізійних передачах, на радіо, поет навчав дітей, як писати вірші.

Письменник надавав великого значення перекладацькій праці. Він переклав німецькою мовою чимало дитячих книг із сербської, хорватської, польської, російської та інших мов світу.

Крюс користувався величезною любов’ю і довірою, як у юних читачів, так і у дорослих. Ще за життя його ім’ям була названа одна з шкіл в Берліні. У 1968 році Джеймс Крюс був нагороджений медаллю Ганса Християна Андерсена – Нобелівською премією для дитячих письменників.

В 1962 році з’явилась повість «Тім Талер, або Проданий сміх», що стала світовим бестселером. В історії про хлопчика, який продав свій сміх безсердечному багатієві, переплелися казкова фантастика і повсякденна реальність.

…Тім Талер жив у бідності і скруті, але вмів радіти і сміятися так щиро, що радісний настрій передавався всім навколо. Щирий, дзвінкий, наче срібний, сміх був його справжнім скарбом. Та хлопець навіть не здогадувався про це, бо мріяв мати самокат на гумових колесах та наїстися досхочу тістечок ― і ось одного разу…

Читачу, приходь за книжкою до бібліотеки та дізнайся, що було далі!

А чудовий фільм за цією повістю дивись за посиланням

Пам’ятай – хто сміється, той спасенний!

Залишити відповідь